Haberler ve Duyurular

Mar 7th

61. Sait Faik Hikaye Armağanı yazar Bora Abdo’nun oldu

Posted by with No Comments

Bora Abdo: “İki gözümden biri lodos, diğeri poyrazdı”

Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 61’incisi Jüri Başkanı Doğan Hızlan, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan’ın katılımlarıyla gerçekleşti. Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın bu yılki kazanını Bizi Çağanoz Diye Biri Öldürdü-Beni Unutma Dörtlemesi 1 kitabının yazarı Bora Abdo oldu.

Bora Abdo, ödül törenindeki konuşmasında Sait Faik’in kendi yaşamı üzerindeki etkisini “Sait Faik’in bir ada insanı olarak mürekkebinde tuz vardı. Ben de bu kitabı bir adada yazdım. Büyükada’da. İki gözümden biri lodos, diğeri poyrazdı…” sözleriyle dile getirdi.

Ustası Sait Faik’in dediği gibi yazarlığın bir gayesi olduğunu söyleyen Abdo bu ödülün kendisine büyük sorum yüklediğini ifade etti. Abdo: “Kitabın oluşmasında değerli katkılarını esirgemeyen Doğan Kitap’tan Deniz Yüce Başarır’a, ustam Semih Gümüş’e, Cemil Kavukçu’ya ve okumaya başladığım ilk zamanlarda sözcükleriyle beni deli divane eden biricik ustam Sait Faik Abasıyanık’a ve bu ödülü bana layık gören seçici kurula çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy’dan oluşan Sait Faik Hikâye Armağanı Jürisi’ne Başkanlık eden Doğan Hızlan, ödül sürecini şöyle açıkladı: "Jüri tartışmaları yapılır, sonuç alınamaz ya da uyuma gidilir. Bizim toplantımızda adeta oy birliği vardı. Hiç tartışılmadı. O kadar emin ve ısrarla bu kitabı beğendiler ki hiçbir şey karşısında direnemezdi ve bu kitap ödülü aldı. Birçok yeniliği ve birçok yazarlık riskini taşıyan bir kitap. Böyle bir kitabı yazmanın edebi bir cesaret istediğini söylemek gerekiyor. Bir ustanın ödülünü bir genç yazara veren jürinin başkanı olarak onur duyuyorum.”

1955’te Sait Faik’in  annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyetince veriliyor. Sait Faik’in vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâyeyi seçerek  “Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatını” veriyor.

Her yıl yazarın ölüm yıldönümü olan Mayıs ayında verilen Armağanla ilgili olarak 2012'den itibaren Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile işbirliği içindedir.

iskultur.com.tr

 

Bora Abdo Hakkında

1977 yılında İstanbul’da doğdu. 1995-1997 yılları arasında çeşitli dergilerde öyküleri yayımlandı. 1997-2009 yılları arasında yazmadı. 2009 yılında yeniden öykülerine geri döndü.  2012 yılında Karakış Üçlemesi’nin ilki olarak yayımlanan  “Öteki Kışın Kitabı” 2013 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer görüldü.

Sait Faik ve Darüşşafaka

Ömrünün son günlerinde çeşitli edebiyat matinelerine katılan Sait Faik, 1954’te Darüşşafaka'da düzenlenen bir matineye katılır ve çok etkilenir. Matineden sonra okulu gezen Sait Faik, çocuklarla ilgilenir ve onları takdir eder. Eve döndüğünde annesine, mal varlığını, babası hayatta olmayan çocuklara iyi olanaklar sağlayan Darüşşafaka'ya bağışlamayı teklif eder.

Sait Faik’in annesi Makbule Hanım, yazarın vefatından sonra, 8 Kasım 1954'te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve müze yapılması koşuluyla Burgazada’daki köşkü Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlamıştır.

Darüşşafaka, kendisine 1964’te intikal eden bu vasiyete titizlikle sahip çıkarak, Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla 22 Ağustos 1959’da halka açılan müze evin bakım, onarım gibi sorumluluklarını 1964’ten başlayarak üstlenmiştir.

Makbule Abasıyanık vasiyetinde ayrıca, oğlu adına her yıl bir hikâye armağanı verilmesini şart koşmuştur. Darüşşafaka Cemiyeti, 1964’ten bu yana “Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı” adı altında her yıl bir öykücüye ödül veriyor. Edebiyat dünyamızın en değerli ödüllerinden biri olan Armağan, 2012’den beri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle veriliyor.