Haberler ve Duyurular

Kas 12th

Darüşşafaka Cemiyeti Sait Faik Abasıyanık Müzesi, yazarımızın 108. Doğum gününü özel bir etkinlikle kutluyor.

Posted by with No Comments

SAİT FAİK 108 YAŞINDA!

Modern Türk Öykücülüğü’nün kurucularından Sait Faik’in 108. doğum günü nedeniyle Darüşşafaka Cemiyeti Sait Faik Abasıyanık Müzesi özel bir sohbet etkinliği düzenliyor. 18 Kasım 2014 Salı günü 14:00’da Burgazadası Sait Faik Müzesi’nde ödüllü yazar Necati Tosuner ile gerçekleştirilecek “Sait Faik” konulu sohbeti yazar Cem Kertiş yönlendirecek. Necati Tosuner “Güneş Giderken” adlı eseri ile 1999 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmıştı.

Modern Türk Öykücülüğü’nün kurucularından Sait Faik’in 18 Kasım 1906 yılında Adapazarı’nda başlayan ve 11 Mayıs 1954 tarihinde İstanbul’da sona eren kırk sekiz yıllık kısa ömründen geriye kalanları koruyan ve sergileyen Darüşşafaka Cemiyeti Sait Faik Abasıyanık Müzesi, yazarın 108. doğum gününü kutluyor.

18 Kasım 2014 Salı günü 14:00’da Burgazadası Sait Faik Müzesi’nde düzenlenecek program kapsamında, “Güneş Giderken” adlı eseri ile 1999 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı kazanan yazar Necati Tosuner konuk edilecek. Necati Tosuner ile Sait Faik üzerine gerçekleştirilecek sohbeti yazar Cem Kertiş yönlendirecek.

Program kapsamında “Akıllı Çocuklar Sait Faik ile Buluşuyor” adlı bilgi yarışmasına katılıp, verdiği doğru yanıtları müzeye ileten Umut Çam’a Sait Faik Kitapları setini hediye edilecek. Sait Faik’in 108. doğum günü nedeniyle gerçekleştirilecek programda yazarın evinin kapıları tüm müze dostları, ziyaretçilere ve Sait Faik okurlarına açık.

Necati Tosuner (d. 1944, Ankara)

Necati Tosuner "İki Gün" adlı öyküsüyle 1970 TRT Sanat Ödülleri Başarı Ödülünü, Sancı… Sancı… adlı romanıyla 1978 Türk Dil Kurumu Roman Ödülünü, "Armağan" adlı öyküsüyle 1997 Haldun Taner Öykü Ödülünü, Güneş Giderken adlı öykü kitabıyla 1999 Sait Faik Hikâye Armağanını ve Kasırganın Gözü adlı öykü kitabıyla 2008 Attilâ İlhan Roman Ödülünü kazanmıştır.

Cem Kertiş (d. 1978, İstanbul)

Cem Kertiş ODTÜ Felsefe Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi'nde yine felsefe üzerine yaptı. İlk kitabı Çirkin Çocuklar (şiir-öykü) 2009 yılında yayınlandı. Haliç Üniversitesi’nde ise İngilizce öğretmenliği sertifika programını tamamlayan ve pek çok dergi ve gazetede yazıları yayınlanan Kertiş çeşitli kurum ve derneklerde gönüllü felsefe öğretmenliği yapmaktadır. Sevgi Bey (öykü), Yüzümdeki Sen (roman) yazarın yayımlanmış diğer kitaplarıdır.

Müzeye Ulaşım bilgileri:

Şehir Hatları Kabataş Kalkış   :  12:00

Şehir Hatları Kadıköy Kalkış   :  12:20

Burgazadası Varış                  :  13:20

Sait Faik Müzesi Hakkında:

1959 yılında halkın ziyaretine açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, titiz bir restorasyon sürecinin ardından 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilerek yeniden kapılarını açtı. 22 Ağustos 1959’da halkın ziyaretine giriş ücreti alınmaksızın açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, yazarın annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetinin Darüşşafaka Cemiyeti’ne intikal ettiği 1964 yılından beri Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda yaşatılıyor. Müze ev, Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belgeyi ziyaretçileriyle buluşturuyor.

Kısa Kısa

  • Darüşşafaka Cemiyeti Sait Faik’in tek varisidir.
  • Darüşşafaka Cemiyeti 1955’te yazarın annesi tarafından kurulan “Sait Faik Hikâye Armağanı”nı 2012 yılından bu yana Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliği ile sürdürmektedir.
  • Kültür ve tarihe ev sahipliği yapan en önemli özel müzelerimizden biri olan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilerek yeniden açılmıştır.
  • Müzeyi o günden bugüne kadar 7.438 kişi ziyaret etmiştir.
  • Çağdaş müzecilik anlayışı ile yenilenen sergileme düzeni, yerli ve yabancı Sait Faik okuyucularının ilgisini çekmektedir.
  • Ziyaretçilerin %30'unu yabancı uyruklular, %70'ini yerli ziyaretçiler, %60'ını 14-28 yaş aralığındaki gençler, %30'unu 29-45 yaş aralığındakiler, %10'unu da 45 yaş üzeri ziyaretçiler oluşturmaktadır.
  • Müze Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 10:00-18:30 saatleri arasında açıktır.
  • Müzede Sait Faik Abasıyanık’ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından zenginleştirilerek yeniden basılan eserleri satışa sunulmaktadır. 
  • Müzenin adresleri: https://saitfaikmuzesi.org/ ; https://twitter.com/SaitFaikMuzesi ; https://www.facebook.com/SaitFaikAbasiyanikMuzesi?fref=ts

Darüşşafaka 151 yıldır eğitimle yaşamları değiştiriyor

Darüşşafaka Cemiyeti, 1863 yılından beri “eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla varlığını sürdürüyor. Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz ve yetenekli çocuklarımıza kaliteli ve çağdaş eğitim olanağı tanıyor ve onların düşünen, sorgulayan, çevrelerine ve ülkelerine karşı sorumlu, aydın bireyler olarak hayata atılmalarını sağlıyor.

Bugün Türkiye’nin dört bir köşesinden, sınavla seçilen 1.000’e yakın çocuğumuz, Darüşşafaka’da ortaokul 1. sınıftan liseyi bitirinceye kadar tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim görüyor.

Darüşşafaka Cemiyeti bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden bu yana, hayırsever kişi, kurum ve kuruluşların bağışlarıyla varlığını sürdürüyor. Darüşşafaka öğrencilerinin eğitim, barınma, beslenme, kıyafet, sağlık, kitap, kültürel aktiviteler, cep harçlığı gibi yaşam giderleri ve aynı zamanda üniversite eğitimini sürdüren Darüşşafaka mezunlarına sağlanan burslar da dahil olmak üzere tüm giderler, hayırseverlerin, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden kurum ve şirketlerin destekleriyle karşılanıyor.

Bilgi için:

Bahar Paykoç

0212 276 50 20-488 bahar.paykoc@darussafaka.org

facebook.com/darussafaka, twitter.com/darussafaka, tr.linkedin.com/in/darussafaka, youtube.com/darussafaka1, instagram.com/darussafakacemiyeti#