Haberler ve Duyurular

May 29th

Türkiye’nin Genç Sait Faik’leri ödüllendirildi

Posted by with No Comments

Nereden gelirse gelsin; dağlardan, kuşlardan, denizden, insandan, hayvandan, ottan, böcekten, çiçekten. Gelsin de nereden gelirse gelsin!.. Bir hişt sesi gelmedi mi fena. Geldikten sonra yaşasın çiçekler, böcekler, insanoğulları… Hişt Hişt!” SAİT FAİK ABASIYANIK


                                                               8-genc-sait-faik (6)_rsz 
Darüşşafaka Lisesi'nin, eserlerinin telif haklarını ve mal varlığını Darüşşafaka'ya bağışlayan, Türk edebiyatının unutulmaz yazarı Sait Faik Abasıyanık'ın anısına her yıl düzenlediği “Hişt Hişt, Genç Sait Faik” Öykü Yazma Yarışması'nın bu yıl 8.'si yapıldı. Yarışma, Sait Faik’in anısını yaşatmak, gençler tarafından tanınması ve okunmasını sağlamak; gençleri yazmaya özendirmek ve geleceğin yazarlarının yetişmesine destek olmak amacıyla 2006 yılından bu yana düzenleniyor.
 
Aydın'dan Erzurum'a, Burdur'dan Trabzon'a Türkiye'nin 38 farklı ilinden 336 lise öğrencisinin 356 öyküyle katıldığı Darüşşafaka Lisesi Liseler Arası 8. “Hişt Hişt, Genç Sait Faik” Öykü Yazma Yarışması'nda 28 öykü ön elemeyi geçerek bu seneki anı kitabında yer almaya hak kazandı.
 
Nalan Barbarosoğlu’nun başkanlığında Abdullah Ataşçı, Ethem Baran ve Feryal Tilmaç’tan oluşan Üst Seçici Kurul, bu 28 öykünün arasından dereceye girenleri belirledi ve dereceye girenlere ödülleri, 27 Mayıs 2013 Pazartesi günü Darüşşafaka TİM Gösteri Merkezi'nde düzenlenen törende takdim edildi.
 
Ülkemizin Genç Sait Faik'lerinin buluştuğu ve usta yazarın anıldığı törene, yarışmaya katılan öğrenci ve öğretmenler, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Yönetim Kurulu Üyesi Davut Ökütçü, Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu, Darüşşafaka İlkokul ve Ortaokul Müdürü Çiğdem Kaya, 59. Sait Faik Hikaye Armağanı’nın sahibi Sine Ergün, tiyatro sanatçısı Tilbe Saran, Sait Faik'in Darüşşafaka'da katıldığı edebiyat matinesini düzenleyenlerden 1956 Darüşşafaka mezunu Sait Vedat Uçuk, Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

8-genc-sait-faik (7)_rsz8-genc-sait-faik (13)_rsz8-genc-sait-faik (14)_rsz

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş törende yaptığı konuşmada, “Sevgili Darüşşafakalı kardeşlerim, hepimizin yediğimiz lokmada, içtiğimiz suda, Sait Faik’in hakkı var. Biz ona sadece çok büyük bir edebiyatçı olduğu için saygı duymuyor, aynı zamanda büyük bir Darüşşafakalı olarak tüm mal varlığıyla biz Darüşşafakalıların yetişmesi için bize kıymetli bir bağışçı olmasından dolayı da ayrıca bir vefa duygusu besliyoruz. Vefa zaten biz Darüşşafakalılar için çok önemli, içi dolu olan bir kelime… Herhalde Sait Faik hayatta olsaydı, gözleri dolardı, bu salonun içerisinde bu genç Sait Faik’leri alkışlar, coşkuyla mutlu olurdu,” dedi.
 
Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu ise, “Dilin insan yaşamındaki önemi hepimizce malumdur. Kişinin mesleği, alanı ne olursa olsun, dili kullanmaktaki becerisi onu benzerlerinden ayrı kılar, başarısını taçlandırır. Hepimiz biliyoruz ki, bu beceri öncelikle iyi edebiyat ürünlerini, iyi yazarları okumakla gelişir. Yazma deneyimi de gençlerin anlatım becerilerinin gelişmesinde, onların bu alandaki yeteneklerinin keşfedilmesinde çok önemli bir yer tutar,” diyerek yarışmaya katılan tüm öğrencileri kutladı

8-genc-sait-faik (5)_rsz 8-genc-sait-faik (3)_rsz8-genc-sait-faik (17)_rsz

Bu yılki törenin sürprizlerinden biri, 1956 Darüşşafaka mezunu Sait Vedat Uçuk'un Sait Faik’in Darüşşafaka’ya geliş öyküsünü anlatmasıydı. 1954’te okulun edebiyat komitesindeyken edebiyat matinesi düzenleyerek Sait Faik’i davet eden öğrencilerden biri olan Uçuk, bu değerli anısını şöyle anlattı: “O sıralarda Darüşşafaka’dan başka birçok liselerde hep edebiyat matineleri tertip ediliyordu. Biz de özenmiştik. Dedik ki ama öyle bir edebiyat matinesi olsun ki, öbürkilerden farklı olsun. Şimdiye kadar bu edebiyat matinelerine katılmayan birisi katılsın bizim matinemize. Peki bu kim olabilir? O zamanların en popüler isimlerinden bir tanesi Sait Faik’ti. İyi de, Sait Faik böyle toplantıları hiç sevmezdi. Çünkü çekimser huylu bir insandı, ama biz işin içerisine cambazlık katarak, bir de şansımız vardı tabii, bir yol bulduk. O yol da şuydu: Sait Faik’in hayranı olduğu tiyatro sanatçılarından Heyecan Başaran hanımefendi, ki o zamanlar Küçük Sahne’de en popüler gösterilerini sunuyordu, Sait Faik meğer onun hayranıymış. Bunu işittik bir yerden. Fakat, aynı zamanda şunu da işittik ki, Darüşşafaka’ya o sene kaydolan öğrencilerden bir tanesi de Heyecan Başaran’ın kardeşiymiş. Ha, dedik, o zaman bu iş oldu. Çağırdık delikanlıydı, konuştuk ettik, dedik ki bak sen ne yap yap ablanı razı et ve Sait Faik bize gelsin matinemize, ablan da onun bir hikayesini okur, o da dinler herkesle beraber, olmaz mı? Olmaz olur mu? Olur tabii, insan tek istesin. Ve o gün geldiler… Ruhu şad olsun, ona minnettarız bütün Darüşşafakalılar olarak.”
 
Ardından, dereceye girenlere ve anı kitabında öyküsü yer alan öğrencilere, Türkçe Bölüm Başkanı Gülsün Kaya’nın sunumuyla armağanları verildi. Törenin sonunda, Anı Kitabı dağıtıldı. Ayrıca, Seçici Kurul Başkanı değerli yazar Nalan Barbarosoğlu’nun dosya bölümünde tanıtıldığı Darüşşafaka Sanat ve Edebiyat Dergisi’nin Mayıs 2013 sayısı da dağıtıldı.
 
2013 Darüşşafaka Lisesi 8. “Hişt Hişt, Genç Sait Faik” Öykü Yazma Yarışması Sonuçları
 
Türkiye Dereceleri 
Birincilik Ödülü: Yasemin Üşümüş, "Dali'nin Kelebekleri", İstanbul/Fatih Çemberlitaş Anadolu Lisesi
İkincilik Ödülü: Umut Tugay Temel, "Rostam'ın Ağacı", İzmir/Konak Konak Anadolu Lisesi
Üçüncülük Ödülü: Betül Keser, "Arayış", İstanbul/Fatih İstanbul (Erkek) Lisesi
 
Darüşşafaka Lisesi Dereceleri 

Birincilik Ödülü: Züleyha Çakır, "Partizan"
İkincilik Ödülü: Muhammet Zinciroğlu, "Pos Bıyıklı Şoför, Muhsine Nene ve Bir Rum Köyü"
Üçüncülük Ödülü: Aybüke Bulut, "Ninni" ve Ece Ökmen, "Tetik"
 

Anı Kitabına Giren Öyküler:
 1) Nisan Aktürk, "Gün Ortası Kâbusları", Ankara/Çankaya Ankara Özel Tevfik Fikret Anadolu Lisesi
 
2) Sevgi Kuşçu, "Neşter", Aydın/Merkez Aydın Atatürk Anadolu Lisesi
 
3) Erkam Kuşçu, "Öteki Kent", Bartın/Merkez Bartın Anadolu Lisesi
 
4) Rabia Elif Özcan, "Kuşlar Gibi", Burdur/Merkez Özel Alpaslan Ali Can Anadolu Lisesi
 
5) Fatmanur Altaş, "Elma Fidanı", Erzurum/Palandöken Nevzat Karabağ Andolu Öğretmen Lisesi
 
6) Şevval Hüyüklü, "Beyaz Mendil", İstanbul/ Bahçelievler Özel Aka Koleji
 
7) Büşra Naz Kandemir, "Son", İstanbul/Bakırköy İstek Özel Bilge Kağan Anadolu Lisesi
 
8) Sude Ersoyoğlu, "Müphem", İstanbul/Başakşehir Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi
 
9) Selman Cömert, "Tarihi Fantezi", İstanbul/Başakşehir Özel Ensar Anadolu Lisesi
 
10) Eren Şerbetçi, "Çamaşır", İstanbul/Beyoğlu Güner Akın Lisesi
 
11) Yasemin Üşümüş, "Dali'nin Kelebekleri", İstanbul/Fatih Çemberlitaş Anadolu Lisesi
 
12) Betül Keser, "Arayış", İstanbul/Fatih İstanbul (Erkek) Lisesi
 
13) Okan Yılmaz, "Yazamıyordu", İstanbul/Kadıköy Habire Yahşi Anadolu Lisesi
 
14) Zeynep Naz Oral, "Gidiş veya Başlangıç", İstanbul/Kadıköy İstek Özel Semiha Şakir Anadolu Lisesi
 
15) Beril Berkem, "Küçüklüğümün Adası", İstanbul/Kadıköy Özel Irmak Lisesi
 
16) Onur Canca, "Bulanık", İstanbul/Ümraniye Özel Eyüboğlu Lisesi
 
17) Elif Pelin Tanverdi, "Balık Pazarı", İstanbul/Üsküdar Üsküdar Çamlıca Kız Anadolu Lisesi
 
18) Umut Tugay Temel, "Rostam'ın Ağacı", İzmir/Konak Konak Anadolu Lisesi
 
19) Elif Ekin Erk, "Dumanla Sevişmek", İzmir/Konak Özel İzmir Amerikan Koleji
 
20) Zeynep Gül, "Kırık Vazo", Kastamano/Merkez Göl Anadolu Lisesi
 
21) İrem Gerkuş, "Ağaç Kabukları", Kocaeli/Gebze TEVİTÖL(TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi)
 
22) Dilara Şengül, "Turuncu Akşam", Trabzon/Merkez Tevfik Serdar Anadolu Lisesi
 
23) Doruk Çelik, "Bir Baş Ağrı Öykü", İstanbul/Sarıyer Özel Darüşşafaka Lisesi
 
24) Ece Ökmen, "Tetik", İstanbul/Sarıyer Özel Darüşşafaka Lisesi
 
25) Fatma Bingöl, "Kara Ense – Beyaz Çocuk – Renkli Pislik", İstanbul/Sarıyer Özel Darüşşafaka Lisesi
 
26) Muhammet Zinciroğlu, "Pos Bıyıklı Şoför, Muhsine Nene ve Bir Rum Köyü", İstanbul/Sarıyer Özel Darüşşafaka Lisesi
 
27) Züleyha Çakır, "Partizan", İstanbul/Sarıyer Özel Darüşşafaka Lisesi
 
28) Aybüke Bulut, "Ninni", İstanbul/Sarıyer Özel Darüşşafaka Lisesi