Darüşşafaka Hakkında

DARUSSAFAKA BAGIS3DARUSSAFAKA BAGIS 4

Her yıl Türkiye çapında düzenlediği sınavında başarılı olan, annesini veya babasını kaybetmiş, maddi durumu yetersiz ve yetenekli öğrencilere ortaokul birinci sınıftan lise mezuniyetine kadar uluslararası standartlarda kaliteli bir eğitim fırsatı sunan Darüşşafaka, 150 yıldır, Türkiye’de bu özel misyonla hizmet veren tek okul olma özelliğini koruyor. Bugün, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın Maslak yerleşkesinde, ülkemizin 68 ilinden 954 öğrenci, tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim görüyor.

Darüşşafaka, Türkiye’nin farklı illerinden gelen, yaşları 10 ila 19 arasında değişen öğrencileri için hem bir okul hem de bir yuva… Darüşşafakalılar, 7 gün 24 saatlerini geçirdikleri Darüşşafaka’da yalnızca iyi bir eğitim almakla kalmıyor, aynı zamanda sosyal ve kültürel becerilerini de geliştirerek, ileride bulundukları çevrelerde, Türkiye’de ve yurt dışında lider konumuna yükselmelerini sağlayacak vasıfları kazanarak yetişiyor.

155 yıldır bitmeyen hikâye
Darüşşafaka Cemiyeti, 1863’te dönemin ileri gelen idealist devlet adamlarından Yusuf Ziya Paşa ve dört yakın arkadaşı tarafından, Kapalıçarşı’da çalışan ve eğitim olanağından yoksun genç esnaf çıraklarını eğitmek için kuruldu. İstanbul Fatih'te Türk tarihinin okul amaçlı ilk binasını inşa ettiren Cemiyet, 1873 yılında babası hayatta olmayan ve maddi durumu yetersiz çocuklara yatılı eğitim vermeye başladı. O günden bu yana  Darüşşafaka, hep  varlığını sürdürdü ve bunu tümüyle hayırseverlerin bağışlarıyla başardı. Eğitimde fırsat eşitliği misyonundan ayrılmadan, hep zamanı yakalamayı, döneminin en ileri eğitimini öğrencilerine vermeyi amaçladı.

19. yüzyıl sonlarından itibaren ülkenin telgrafçılarını yetiştiren, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında öğretmen ihtiyacının karşılanmasına yardım eden, 1955 yılında varlıklı ailelerin imtiyazında olan İngilizce eğitimini maddi olanakları sınırlı öğrencilerine sunan, 1971 yılında kapılarını kız öğrencilere açan, 1994 yılında daha fazla öğrenciyi okutmak için Fatih Çarşamba’daki tarihi binasından Maslak’taki modern yerleşkesine taşınan Darüşşafaka, 2008 yılında da Türkiye İş Bankası’nın “81 İlden 81 Öğrenci” projesinin desteğiyle Anadolu Açılımını başlattı. Önceki yılların aksine, son beş yılda Darüşşafaka’ya giren öğrencilerin yüzde 70’i Anadolu’dan, yüzde 30’u İstanbul’dan geliyor. Darüşşafaka Cemiyeti, 2012 yılında da tarihi bir adım atarak, gerçekleştirdiği tüzük değişikliğiyle annesi hayatta olmayan çocuklara da kapılarını açtı.

Darüşşafaka, 155 yıldır çocukların yaşamlarını eğitimle değiştirebileceğine inanarak, nice yaşamlara dokundu ve birbirinden değerli insanlar yetiştirdi… Matematikçi Salih Zeki, ultrasonografinin öncüsü Prof. Dr. Adnan Sokullu, ressam Mahmut Cûda, Muhittin Sebati, Türk edebiyatının kilometre taşlarından Ahmet Rasim, Türkiye’nin ilk çocuk psikiyatrı Prof. Dr. Rıdvan Cebiroğlu, matematikçi Mehmet İzzet, edebiyat eleştirmeni Berna Moran, bestekâr Kazım Uz, edebiyatçı İsmail Sefa, Cumhuriyet tarihinin ilk şehir tarihçisi ve Türk belediyeciliğinin önemli ismi Osman Nuri Ergin, tiyatro sanatçısı İhsan Devrim, Başbakanlık Müsteşarı ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, İnşaat mühendisi ve eğitim dünyasının büyük ismi Fettah Aytaç, oyuncu ve yönetmen Tolga Aşkıner, karikatürist Tekin Aral, müzisyen Reşat Aysu, basketbolcu ve antrenör Yalçın Granit ve daha niceleri… İşte onlar, her çocuğun iyi bir eğitim hakkına sahip olduğunu savunan Darüşşafaka’da şefkatle eğitim gördü, aldıkları eğitimle yeni bir dünyaya adım attı, sadece kendilerinin değil, ailelerinin de kaderini değiştirdi ve üstlendikleri kilit görevlerle ülkelerinin geleceğine damga vurdu. İşte Darüşşafaka Cemiyeti, 1863’ten beri bunun için çalışıyor!

 

  DARUSSAFAKA BAGIS 5DARUSSAFAKA BAGIS 6

Öğrenciler için 7/24 yaşayan, canlı bir okul ortamı
Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayladığı müfredat kullanılmakla birlikte, en yeni eğitim yöntem ve araçları ile uluslararası programlardan faydalanılarak, öğrencilerin derste hayatı yaşayarak ve araştırarak öğrenmeleri sağlanıyor. Beşinci ve altıncı sınıf öğrencileri, “Araştırmacı Çocuk Programı”na katılarak araştırma becerilerini geliştiriyor. Darüşşafaka’da, 11 fen laboratuvarı, kampüsün çeşitli noktalarında yer alan bilgisayar laboratuvarları, donanımlı bir kütüphane ve ayrıca bir planetaryum ile gözlemevi öğrencilerin hizmetinde. İngilizce eğitim verilen Darüşşafaka’da öğrenciler, altıncı sınıftan itibaren Fransızca ya da Almanca’yı ikinci yabancı dil olarak öğrenmeye başlıyor. Darüşşafaka’da uygulanan akademik programın amacı, öğrencilerin sorgulama yeteneği ve araştırma becerilerini geliştirerek, onları hayata hazırlamak ve özgüven sahibi bireyler olarak yetişmelerini sağlamak. Darüşşafakalı öğrenciler, akademik çalışmaların yanı sıra, ilgi ve becerileri doğrultusunda yoğun olarak sosyal kulüp faaliyetlerine de katılıyor. Darüşşafaka’da, mekatronikten astronomiye, Model Birleşmiş Milletler’den Destination Imagination’a, 64 farklı kulüp çalışması yapılıyor. Öğrenciler, cumartesi günleri kampüste spor, müzik, satranç, drama, resim gibi faaliyetlerle ilgilenirken, pazar günleri ise, kampüs dışında düzenlenen, tiyatro, müze gezileri, buz pateni, balık tutma ya da Boğaz’da yürüyüş gibi etkinliklere katılıyor.

Hayırseverlerin bağışlarıyla varlığını sürdüren Darüşşafaka
Darüşşafaka Cemiyeti bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden bu yana, hayırsever kişi, kurum ve kuruluşların bağışlarıyla varlığını sürdürüyor. Darüşşafaka öğrencilerinin eğitim, barınma, beslenme, kıyafet, sağlık, kitap, kültürel aktiviteler, cep harçlığı gibi yaşam giderleri ve aynı zamanda üniversite eğitimini sürdüren Darüşşafaka mezunlarına sağlanan burslar da dahil olmak üzere tüm giderler, hayırseverlerin, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden kurum ve şirketlerin destekleriyle karşılanıyor. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, kız kardeşi Makbule Atadan ve manevi kızı Nebile İrdelp, edebiyatımızın büyük üstadı Sait Faik Abasıyanık, Türkiye İş Bankası gibi ülkemizin aydınlık yarınlarına sevdalı sayısız kişi ve kurumun desteklediği Cemiyet, bu sayede çocuklarımıza “eğitimde fırsat eşitliği” hakkı tanıyor.

Kurumların verdiği değerli desteklerle güçlenen Darüşşafaka
2008 yılından beri Darüşşafaka’nın en büyük kurumsal bağışçısı olan Türkiye İş Bankası, “81 İlden 81 Öğrenci” projesi kapsamında, her yıl Darüşşafaka sınavını kazanan 81 öğrencinin Darüşşafaka’daki eğitimleri boyunca tüm giderlerini karşılıyor. Darüşşafaka’nın diğer önde gelen kurumsal destekçileri arasında, Doğuş Holding, Procter & Gamble, JP Morgan, HSBC, Mehmet Zorlu Vakfı, Siemens, Microsoft, Datateknik ve TÜYAP yer alıyor.

İleri yaşlarındaki bağışçılar için Rezidanslar ve Özel Bakım Üniteleri
Darüşşafaka Cemiyeti, 150 yıllık varlığını borçlu olduğu, misyonunu destekleyerek çocukların yaşamlarının eğitimle değişmesine katkıda bulunan hayırsever bağışçılarına duyduğu minnetin bir göstergesi olarak, ileri yaştaki bağışçılarına, İstanbul ve İzmir Urla’daki rezidansları ve özel bakım üniteleriyle hizmet sunuyor. Bugün, Darüşşafaka Yakacık, Maltepe, Şenesenevler (İstanbul) ve Urla Rezidansları (İzmir), 400’ü aşkın Darüşşafaka bağışçısına ev sahipliği yapıyor. Rezidans projesiyle ileri yaş bakımında yaratılan özgün anlayış, kalite ve deneyimin daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla açılan Urla Yaşam Özel Huzurevi ve Bakım Merkezi de 55 yaş üstü dinç ve bakıma ihtiyaç duyan bireylere aylık ücret karşılığı dönemsel veya sürekli bakım hizmeti veriyor. Darüşşafaka rezidanslarının sakinleri, bir yandan ülkemizin çocuklarının geleceğini aydınlatırken, bir yandan da ileri yaşlarını güvenli, konforlu ve huzurlu bir ortamda geçiriyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin: www.darussafaka.org